Mina kontouppgifter kan ha läckt i samband med ett intrång

Denna artikel är relevant om du har fått följande alarm

• Dina kontouppgifter kan ha läckt i samband med ett intrång i en användardatabas där vi har hittat din e-postadress.

Vad betyder detta?

När du skapar ett konto på en internettjänst lagras dina inloggningsuppgifter i en databas. De flesta tjänster lagrar idag lösenordet krypterat med en så pass avancerad krypteringsnyckel att det är i praktiken omöjligt att få ut lösenordet i klartext. Vissa äldre tjänster har sämre kryptering som gör det möjligt att få fram ditt lösenord, och i extrema fall saknas kryptering helt.

Hackare försöker ofta få tag på dessa databaser för att kunna lista ut inloggningsuppgifter till andra tjänster, där användaren har samma lösenord. När de lyckas få tag på en sådan databas sprids ofta informationen snabbt om vilken databas som hackats, men det kan också ta längre tid innan läckan blir känd. Genom tjänster som hackad.se kan du själv söka på din e-postadress för att se om den förekommer i något sådant sammanhang.

Om vår bevakning visar att din e-postadress finns med i en databas som hackats, får du detta larm från oss. Eftersom läckor ibland inte är kända förrän långt i efterhand, kan ett sådant larm verka gammalt när det kommer fram till dig.

Vad ska jag göra?

Det första du behöver göra är att byta lösenord på den tjänsten som har blivit hackad, samt på andra tjänster om du har använt samma lösenord på dem. Du bör också överväga att ha olika lösenord för alla tjänster du använder för att minimera risken att intrång på en tjänst ger hackaren tillgång till andra tjänster.