Spärr av ditt personnummer har ändrats

Denna artikel är relevant om du har fått ett av följande alarm

• Ditt personnummer är spärrat för kreditupplysning enligt anmälan.
  • Din spärr på ditt personnummer är nu borttagen.

Vad betyder detta?

Om du misstänker att du är utsatt för ID-kapning ska du spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen. Antingen kan du höra av dig till dem själv, eller så kan du ha en tjänst via t.ex. ProtectMe som sköter anmälan hos samtliga företag åt dig. Läs mer här om att spärra personnummer.

Spärren hindrar att nya kreditupplysningar tas på dig. Du kan också spärra personnumret hos t.ex. Klarna så att det inte heller går att handla på kredit utifrån tidigare upplysningar som du har registrerade på ditt personnummer. Genom spärren minimerar du risken för att ytterligare otillåten aktivitet sker med ditt personnummer.

En första spärr ligger i 14 dagar. För att den ska kunna ligga kvar efter det krävs att du skickar in en polisanmälan där du har anmält ID-kapningen. Med en sådan polisanmälan kan spärren ligga kvar i upp till fem år.

Vad behöver jag göra?

Om du får en notis om att spärren på ditt personnummer är borttagen och du vill att den ska ligga kvar, betyder det antagligen att kreditupplysningsföretagen inte har fått en polisanmälan. Om du har skött spärren via oss så kan du då höra av dig till oss för att se om polisanmälan har kommit fram till oss och sedan i sin tur kreditupplysningsföretagen. Har du skött spärren själv hör du av dig direkt till kreditupplysningsföretagen.