Din folkbokföringsadress eller särskilda postadress har ändrats

Denna artikel är relevant om du har fått ett av följande alarm

• Din folkbokföringsadress har ändrats.
  • Din särskilda postadress har ändrats.

Vad betyder detta?

Din folkbokföringsadress är den adress som är registrerad hos Skatteverket och därmed i statens person- och adressregister (Spar). Normalt sett är det dit viktig post skickas, så som deklarationer och kontoutdrag. Alla statliga aktörer och även de flesta större organisationer och företag, så som banker, har en aktiv prenumeration på uppdateringar därifrån. På så sätt kan de automatiskt ändra din adress i sina register om du gör en adressändring. Har du en tidningsprenumeration eller liknande brukar du dock behöva ändra adressen själv.

Folkbokföringsadress

Om du flyttar permanent gör du en ändring av din folkbokföringsadress. Du får då bekräfta ändringen antingen digitalt genom Bank-ID eller genom att du får hem ett bekräftelsebrev till din nuvarande folkbokföringsadress. Skatteverket erbjuder även en tjänst som gör att det inte går att göra en adressändring utan digital legitimation. Då går det alltså inte att begära att ett brev skickas hem till din folkbokföringsadress, utan du måste använda Bank-ID eller annan e-legitimation för att bekräfta ändringen.

Särskild postadress

Om du kommer att spendera en längre tid på annan ort än din vanliga folkbokföringsadress, minst sex månader, kan du anmäla en särskild postadress till Skatteverket. Du kommer då få viktig post till den adressen istället. Det betyder inte att din folkbokföringsadress ändras.

Det går också att begära eftersändning av post under en begränsad period, då ändras varken din folkbokföringsadress eller din särskilda postadress.

Vad behöver jag göra?

Om din folkbokföringsadress eller särskilda postadress har ändrats mot din vilja, ska du ta kontakt med folkbokföringen på Skatteverket omedelbart. Du bör också överväga att spärra din folkbokföringsadress hos skatteverkets då det krävs e-legitimation.