Hur skapar jag ett starkt och säkert lösenord?

Med ett starkt och säkert lösenord gör du det svårt för någon obehörig att lista ut vad du använder som lösenord. Ett idealiskt lösenord är både långt och komplext. Det bör innehålla siffror, bokstäver, skiljetecken och specialtecken

• Ett starkt lösenord består av siffror, specialtecken (t ex !@$?), stora och små bokstäver och är minst 12 tecken långt.
  • Välj aldrig ett lösenord som kan kopplas till dig på något sätt, exempelvis bilens registreringsskylt eller personnummer
  • Använd inte samma lösenord på flera webbplatser. Om någon obehörig kommer åt ditt användarnamn och lösenord i en databas med låg säkerhet, kan de då inte använda lösenordet för att komma åt din information på andra, säkrare webbplatser.
  • Byt ditt lösenord ofta. Ställ in en påminnelse till dig själv att byta lösenord för exempelvis din e-post var tredje månad. Just din e-post är viktig att hålla säker, eftersom det oftast är den du kan använda för att återställa lösenordet på ett kapat konto.
  • Ju större variation av tecken desto bättre. Blanda därför stora och små bokstäver, siffror, skiljetecken och specialtecken
  • Använd hela tangentbordet. Använd inte bara de bokstäver och tecken som är vanligast.
  • Använd inte vanliga ord som "sommar" eller kombinationer, exempelvis qwerty (tecken i en följd på tangentbordet) eller 12345.
  • Byt lösenord om du tror att någon annan känner till det eller om du har haft det länge.
  • Se ditt lösenord som din egen hemlighet – dela inte ut det till någon!
  • Memorera dina lösenord. Ett tips är att sätta in lösenordet i ett sammanhang, eller i en ramsa.
  • Om du sparar dina lösenord i webbläsaren kan andra som har tillgång till datorn logga in på dina sidor.