Vad gör jag om jag upptäcker att någon köper varor, tjänster eller tar krediter i mitt namn?

Om du råkat för bedrägeri genom identitetsintrång ska du anmäla bedrägeriet till polisen snarast möjligt.

Du kan göra en polisanmälan om identitetsintrång genom att ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Har du drabbats av kontokortsbedrägeri kan du anmäla detta via Polisens webbplats.

Vad ska jag tänka på?

• Polisanmäl bedrägerier så snart som möjligt. Glöm inte att även bestrida fakturan direkt.
  • Om du får uppgifter om att kreditupplysningar har tagits i ditt namn och som du inte begärt, finns det möjlighet att spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen. Om du är kund hos ProtectMe ingår denna tjänst så att vi spärrar ditt personnummer hos samtliga kreditupplysningsföretag åt dig, läs mer om hur du spärrar ditt personnummer här.
  • Ring din bank och kontrollera dina konton. Spärra kortet hos din bank om det sker bedrägliga transaktioner på det.
  • Kontrollera med Skatteverket att du är folkbokförd på rätt adress.
  • Kontrollera med Svensk Adressändring att ingen eftersändning har gjorts.
  • Har du blivit av med ett id-kort eller körkort måste du spärra det. Vänd dig till kortutgivaren (företag/myndighet som utfärdat kortet). Telefonnumret för spärr finns på baksidan av kortet, det kan vara en god idé att notera detta i förväg. Pass och nationellt ID-kort spärras hos Polisen, körkort spärras hos Transportstyrelsen.