En trojan är ett program som används för ta sig in i någon annans dator på otillåtet sätt.

En trojan kan dölja sig bakom vad som helst som finns på internet, såsom bilder, filmer, länkar och programvaror. Trojanen kan bland annat skapa en uppkoppling mellan datorn och bedragarens dator som då kan ta kontroll över datorn och få tillgång till lösenord och annan viktig information. Trojaner kan användas och fungera på olika sätt. Det är vanligt förekommande att datorer har en trojan som ligger inaktiv men på ett speciellt datum eller på kommando aktiveras och ingår i ett dataintrång.

Trojanerna är inte enbart till för att stjäla dina uppgifter. Vissa trojaner används för att göra din dator till en nod i ett större nätverk, som används för att begå andra brottsliga gärningar. En vanligt förekommande användning är för att göra din dator till en del i en så kallad DDOS-attack. Det betyder att en internettjänst blockeras genom att den får en så stor mängd förfrågningar från en massa olika datorer under en kort tidsrymd att systemet överbelastas och kraschar. Att installera en trojan samt att använda den betraktas som dataintrång.