Vad är vanligaste tillvägagångssätten för ID-kapning?

• Det finns mycket information att få tag på nätet och personuppgifter har idag blivit en handelsvara. ID-bedragare kan köpa personuppgifter för under 50 kr på nätet.
  • Det är lätt att begära ut information om alla som inte har skyddad identitet. Skatteverket lämnar ut uppgifter om dig när någon begär det.
  • Det går att beställa legitimationer på nätet. Bedragarna använder din information, men skickar in sitt eget foto till legitimationen.
  • Det finns flera sätt att ändra adress på i dag, antingen via Skatteverket, Posten eller på nätet. Bedragarna passar på att adressändra åt dig när du är bortrest eller gör en tillfällig adressändring.
  • När din identitet är kapad kan bedragaren handla på nätet till din ”nya” adress, utan att du vet om det.
  • När det drar ihop sig och du förstår vad som har hänt går det inte att hitta den eller dem som kapat din identitet.
  • Att handla på internet medför flera risker. Någon kan ta dina kontouppgifter och du kan kan bli lurad på att uppge dina uppgifter via nätfiske (så kallat phising)