Det står i mitt larm att mitt lösenord kan ha äventyrats. Hur kunde detta hända?

Hackare arbetar hårt för att hacka sig på olika webbplatser och stjäla de uppgifter som finns lagrade där. Speciellt attraktivt är information om användarna. De bokför ofta denna information på nätet för så kallat "lulz" eller ryktbarhet. Vi samlar in sådana data som hackare släpper till allmänheten, data som ofta innehåller e-postadresser och lösenord. I det här fallet har en av de webbplatser som du har skapat ett konto hos förmodligen äventyrats, och dina uppgifter publiceras på nätet.

Olika webbplatser lagrar användaruppgifter som lösenord på olika sätt. Vissa äldre webbplatser lagrade till och med sådana uppgifter i klartext, vilket gjorde det enkelt för en hackare som tagit sig förbi deras yttre skydd att plocka ut sådana uppgifter. Detta förekommer dock i praktiken inte på moderna webbplatser. Där krypteras användaruppgifter på olika sätt. Det finns dock olika former av krypteringar. Vissa krypteringar går att knäcka för den som har tillräcklig datakraft, och då går det att återskapa ett lösenord. Andra, modernare krypteringar går i dagsläget inte att knäcka ens om du har tillgång till riktigt kraftfulla datorer. Tyvärr har inte alla webbplatser implementerat denna högre nivå av säkerhet. Det är ofta en kostnadsfråga eller på annat sätt en fråga om otillräckliga resurser.