Vad gör jag för att bättre skydda mig mot ID-kapning?

• Se till och registrera alla dina bevakningsuppgifter under “Bevakning” i Mitt ProtectMe.
  • Se upp för e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
  • Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.
  • Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
  • Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
  • Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
  • Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
  • Se till att inga obehöriga kommer åt din post. Om du inte redan har ett låsbart postfack eller brevlåda är det en bra investering för att minimera risken för ID-kapning.
  • Exponera inte dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen
  • Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det direkt till Polisen och till kreditupplysningsföretag.
  • Var försiktig med att lämna ut konto- eller kortuppgifter och gör det bara till personer och organisationer du litar på samt genom en så säker kanal som möjligt. Kom ihåg att e-post normalt sett skickas helt öppet på internet och är lika säker som ett vykort.
  • Lämna aldrig ut dina personuppgifter utan att ha kontrollerat att mottagaren verkligen är den som den utger sig för att vara. Det är väldigt ovanligt att myndigheter, organisationer eller företag endast via ett mail begär att du ska lämna ut den typen av uppgifter. Om du får ett mail eller sms där du uppmanas att lämna ut dina konto- eller kortuppgifter – ring alltid avsändaren och kontrollera varför du fått detta.
  • Svara aldrig på mail som uppmanar dig att lämna ut kortuppgifter
  • Varken banker, myndigheter eller seriösa företag skickar ut e-postmeddelanden där du uppmanas lämna ifrån dig kort eller kontouppgifter. Har du fått ett sådant mail ska du därför aldrig lämna ut den typen av uppgifter.
  • Banker har själva en bevakning av misstänkt aktivitet på bank- och kreditkort. När de upptäcker misstänkta transaktioner händer det ibland att de ringer upp dig som är kund hos dem för att stämma av transaktionerna. När de gör detta så kommer de att bekräfta att de är din bank genom att ge dig några uppgifter om dig och erbjuder dig även att motringa till ett nummer på banken, så du kan säkerställa att de är vilka de utger sig för att vara. De kommer aldrig be dig om några uppgifter när de kontaktar dig. Du kommer att tillfrågas om du gjort de transaktioner som flaggats. Om det är du, kan du lugnt bekräfta dem. Om det inte är du, kommer de att spärra ditt kort och skicka ut ett nytt till dig. Du får också information om hur du gör för att reklamera de transaktioner som varit bedrägliga.