Vad är hackers och intrång?

Ett av de vanligaste sätten att undersöka om din dator är sårbar och mottaglig för angrepp är att utföra en så kallad portskanning. En portskanning innebär att en angripare, så kallad hacker, knackar på alla så kallade portar på din router eller dator, för att se om någon port är öppen för angrepp. Portar är dina utgångsdörrar från datorn till internet. Man kan jämföra det med att springa omkring på ett hotell och känna vilka dörrar som är olåsta.

Hackers går under dataintrångslagen, om den är uppsåtlig och medför skada i de angripna systemen.